Saturday, May 19, 2012

Budak kecik yg Immune dengan Ubat!

Assalamualaikum...

Makan ubat adalah perkara yang paling kita tak suke-tak suke-tak suke, kan? But, for my son, dah macam takde ape dah.Dah immune.huhu. Yelah, hari-hari kene telan ubat yang sama in order to survive kan?So, wut to do. Dah jadi routine dier dah.

Ini satu-satunya ubat yang perlu dan wajib Yayan makan everyday sampai la tiba hari pembedahan yang ke-4 (maybe when he's turn 4yrs old) nanti, insyaallah. Ubat ni dipanggil Disprin 300mg which is known as Aspirin as well.


Ubat nih perlu Yayan telan setiap hari untuk mencairkan darah Yayan supaya tidak ada ketulan darah yang akan menyumbat pernafasan Yayan. 

Ubat nih selalunya akan dihentikan seminggu sebelum pembedahan Yayan coz ubat nih sangat-sangat merbahaya untuk mereka yang akan melalui pembedahan. Ubat ini akan menyebabkan pendarahan tanpa henti sekiranya tidak dihentikan pada jangka masa yang ditetapkan. Erm...takut kan?

Yayan dah get ready dah kat kerusi.Waiting for his medicine to consume.
Sebab tu la, YM nie dah jadi macam Nurse dah.huhuhu. Bila dah dapat anak special macam nih, as a Mom, nak ke tak nak ke, kene gak belajar. Klu dulu YM tak tahu pun ape tu Sp02, Bt shunt, Glenn shunt, etc....sekarang nih, YM dah reti nak baca report untuk pesakit jantung.huhu.Teringat last week YM baca report pesakit jantung (anak my fren) dan jelaskan pada dia sket2 berdasarkan pemahaman org biasa mcm kita.Dah macam Doctor pun ader YM.huhuhu.

Ni la expression Yayan time makan Ubat. YM penah rasa ubat tuh, memang tak sedap langsung!Takde pun rasa manis ke hape, but still dia makan jugak.Sayang Yayan!


Biasanya bila dah habis makan ubat, YM akan bagi picagari tu kat dier coz dier mmg suka memain ngan picagari tuh.huhu.After a while, baru YM ambik balik kat dia.At least dia takdelah takut everytime dier nampak picagari tuh kan?huhu...


Syukur alhamdulillah....Yayan masih kuat di sini bersama kami....syukur.....

p/s Jgn lupa klik-klik Tabung Jantung Yayan yer. Thanks a lot, uols!

15 comments:

Cik Nur said...

yayan hebatttt...!

wahh..kagumlah tgk yayan makan ubat...!

kakalong pun xsehebat yayan bila makan ubat..hihihii

Cik Nur said...

baby...baby..baby..beeee...uuu...!

tooomeiiiiii....!

Boni JLL3 said...

Ym dah macam nurse da.hehe

Dieyna said...

baguslah yayan tak meragam makan ubat.. kalau Hannah, nak bagi makan ubat macam nak ajak berperang hehe

Nur-nba said...

Kami doakan agar Yayan selamat menjalani semua pembedahan dan kembali sembuh seperti mana kanak2 lain. Mujurlah dia tak takut makan ubat.

Chic Na said...

kalau kita org dewasa pun ada rasa jemu nak mkn ubat kalau dh tiap2 hari. bagus la yayan. tabah sungguh semangat dia. I pray that he'll gets back his health soon. :)

Yas y said...

Anak yas pun susah gak makan ubat....jenuh nk memujuknya,,,,hehehe

NAL said...

NAL doakan anak akak cepat sembuh. Semua orang diberi dugaan oleh Allah setakat yang dia mampu. Semoga Yayan dan akak sekeluarga tabah mengharunginya.

Izzuddin Fauzi said...

Ala comelnyeerr..... Baby... Baby booo~~

Liney said...

bagus nyer yayan :) really strong walaupun masih kecil... Syabas utk yayan's mum coz sgt kuat :)

Riena Haiqal said...

baby baby baby buuu wuuuu...
comel nyaaaaa Yayan... cubit pipi tu kang padan muka...Mmmmuah juga utk Yayan..
Yayan mesti kuat k.. kalau auntie ada rezeki lebih nanti, auntie akan jumpa Yayan.. auntie mo sangat jumpa Yayan yang comel dan kuat ni.. :)

ieedaz @ mama_isha said...

yayan good boy!!! moga yayan sentiase ceria dan sehat yer...

Izan Ishak said...

good boy yayan... dia dah biasa makan ubat tu, mmg tak takut apa kan...

ayut said...

good boy Yayan..makan ubat ea.nnt Yayan jd sehat :)

azey said...

entry ney betul-betul buat air mata saya menitis.

 
site design by designer blogs