Tuesday, April 10, 2012

We love Doctor!

Assalamualaikum...



Nieh continuation story from Previous Entry. Sangat touching biler tengok anak kita dipaksa tido oleh Ubat itu.Tapi, nak buat camner, untuk memudahkan Doctor buat checkup kan?So, kene gagahkan hati la. So, bila Dak Yayan dah tido, its time for me untuk usung Dak Yayan yang agak berat tuh masuk ke bilik Doctor.

Ni la machine  yang digunakan untuk buat ECHO Checkup.
Ni Result  condition Jantung Aryan. Doctor Lim kata, jantung Yayan okay. Glenn Shunt berfungsi sangat baik! Injap takde bocor, Aorta pun takde bocor. Ngeri pun ader, dengar wording BOCOR-bocor nih kan?? Macam tayar pulak, bocor2.Rasa macam hati YM pulak Bocor.Owhhh!Tidakkk!
Ni la yang YM dok hadap everytime buat checkup Yayan. Memula nengok kan, memang blur-blur, tak tahu hape yang YM nengok.seyes!first time mmg tak faham langsung.Doctor dok pot-pet pot pet, YM senyap je sambil angguk-angguk, padahal satu hape pun tak faham!

Semua medical terms yang Doctor guna mmg penah dengar masa belajar sains dolu-dolu, tapi biasalah...otak mcm takmo terima sebab nampak complicated kan? Dasar otak malas nak kerja!YM dah dush!dush! otak YM baru dia nak berkerjasama dengan baik,hehe.

Dah beberapa kali go thru, baru la okay. Yelah, bila doctor tunjuk camner process tuh, yang mana satu Injap, mana satu Aorta, ha....baru le YM tahu apa yang dok dup!dap!dup!dap tu ha. Dah boleh jadik Nurse dah YM nih, tapi doctor takleh la, kang ramai yang terkorban, owhhh!tidakkk!

Nurse tgh pasang ECG tools kat badan Yayan

Dah pasang pelekat ECG tuh kat parts yang diperlukan, its time to pasang wire-wire pulak.

Time to pasang all the wires kat pelekat tuh.

Nurse tgh ambik reading ECG Yayan.

Gambar kat atas tuh masa tengah buat ECG Checkup. ECG nih digunakan untuk mengukur dan merekod aktiviti jantung secara lebih terperinci. Dak Yayan dah macam robot dah YM tgk ha....nasib baik titon kaloo tak, haihhh....habesss la wire-wire tu dia tarik-tarik. 



Teringat pulak citer Dak Yayan tarik Stethoscope daripada tinge Doctor ari tuh!Y'all bayangkanlah, org tu elok-elok je check heart dier, tetiba je dia tarik!Tak ke menjerit org tuh.Kesian YM nengok Doctor.Sure dier tgh tahan-tahan hati.huhuhu.Mahaaap yer Doc, anak saya ni mmg, suka gurau ganasss sikit.ekeke.

So,dalam pukul 4 lebih semuanya dah settle.Syukur. The Gud news is, checkup Yayan, Doctor ubah from 4 bulan sekali kepada 6 bulan sekali and next checkup takyah makan ubat tido dah!Yahuuuuu!!!suka sangat taw!Coz YM mmg tak suke tgk Ubat tido tuh, bagai disiat-siat hatiku taw!

Bye-Bye Gleneagles....Jumpa lagi 6 bulan akan datang!




Say Bye to Gleneagles, Then welcome to Satay Kajang Hj.Shamsuri @Taman Melati, Gombak!yay!




So.....tadaaaa....satay yang nyummyliciousss untuk perut yang dok buat konsert sekian lama. YM singgah Satay Kajang Hj.Shamsuri kat area Taman Melati, Gombak. Dah satu jalan hala ke Pantai Timur kan, so oklah kan.Time-time kol 5 nak masuk town, owh!tidakkk!!tak sanggup i terjerat ngan roti dan jem.hehe....

p/s Yayan memang HERO Ibu taw! Semoga dia akan selalu MACHO untuk go thru apapun Medical procedures!

12 comments:

Papa Mifz said...

yayan hero yg kuat...insyallah yayan akan hadapi dgn tabah...:)

Cik Nur said...

Alhamdulillah..!semua ok... semoga yayan cepat kuat..!
nur tergelak baca bila yayan tarik Stethoscope doktor...
dapat bygkan mcm mana rupa doktor tu kena tarik...! hahahaha..
sabar je la dak yayan tu..!

adik yayan, lain kali tarik kuat2 lagi..hahaha

LYAfrina said...

MYBE sebab yayan kecik lagi, tu kna bg ubat tdo utk mudahkn proses echo kan..

alhamdulillah.. resultnya ok & xde apa2 y serius berlaku kan...
moga dilindungi selalu.. amin..amin

lya pon slalu buat echo, dr masa ke semasa.. sbb lya ada msalah injap jantung bocor

faiz fakhirin said...

Kecik2 dh kena msuk check up..kesian yayan..YM kena jaga pemakanan dia.maybe bleh ok kalau kontrol makan.

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah semuanya baik2...

Dinas Aldi said...

Alhamdulillah semuanya ok. Akak doakan semoga keadaan kesihatan Yayan akan bertambah baik lagi lepas ni. Semoga YM & YD terus tabah menghadapi dugaan dariNya ini.

Boni JLL3 said...

dalam pada entri yang sedang serius macam tu boleh jugak terselit gambar yang melaparkan jugak??hahahahhahahaha..adoi

Deru Ombak said...

Yayan is a good boy..
Alhamdulillah.. Yayan is getting better progressively.


Sempat lagi tu mkn satay Sahmuri...

Moga ceria selalu

Mr.Clive said...

harap yayan akan membesar dalam keadaan sihat dan selamat...prayers for him... :)

Yas y said...

Yup...Yayan ni la sebenarnya lelaki kacak...all the best YM,dan semoga yayan terus sihat membesar spt kanak2 lain...insyaallah.

Jendela Hati said...

yayan mmg seorang kanak2 yg bersemangat kuat. moga yayansmum pun begitu. moga yayan sentiasa sihat hendaknya... amin...

aKSARAfENDI said...

smoga Yayan trus sihat....

 
site design by designer blogs