Tuesday, April 17, 2012

Takde Idea lain kew????

Assalamualaikum...

Aper nih YM, asek-asek tempek gambo food jer...dah takde idea laen ker????

Haha! Sorry la uols, ni je aktiviti yang YM buat tiap2 ari. Jadi, ideanye ni jelah yg plg byk. Pls uols....jangan bosan erk?Kalau  bosan, gitau YM.Nanti YM tempek bebanyak lagi, haha! :D jgn mareee...

Nih menu Lunch semalam.Dah Basi dah kan?lambat sangat update kan!ekekeke. Menu yesterday Mee Curry Seafood. Sebab aper Seafood???sebabnye, dalam tuh ada Kerang, Udang, Sutun..eh!Sotong...ngan Fishcake.Semuanya hidupan Laut, tiada daratan pun kat dalam periuk tuh.:D Di luar periuk ader, Telur Ayam bukan telur Boyee...*suke merepek!*

Ini Mee, :P . Make sure Basuh bersih2 sampai hilang bau yang tak menyenangkan tuh yer, pastu Celurkan.

Rebus telur, dan celurkan Taugeh n Sayur Sawi tuh.
Resipi?? Macam biasa, akan dibuat as simple as I can!
Blend bwg merah+putih+halia, tumiskan.
Panaskan minyak, masukkan bhn blend tadi.
Masukkan kari yg dah dibancuh.
Tunggu sampai pecah Minyak.
Then masukkan semua seafood yang berkenaan.
Masukkan sedikit air.Pandai2 agak yer.
Then, masukkan santan dan kalau nak senang mcm YM nih ha, masukkan susu cair, senang!*YM agak pemalas, YM akui...huhu*
Balik keje, penat sgt, so klu ader yg express Rakyat mmg YM akan grab!!ngeee...

Pastu, masukkan segala perasa yg anda rasa perlu, termasuklah Asam Jawa instant ataupun Asam Keping.*kate nak cpt kan??, :D*
Nih dah ready utk disimbah niee....owhh..tidak...panas!panas..!panas...!*Oitttt!start ar tuh tak bpe center tuh..., haha!*
Tadaaaa.....saya bersedia utk di Ngapppp!!!
Ni sedap dimakan kalau perah Asam Limau nih...tapi, depends ngan tekak sendiri la jugak kan?ekeke. 

15 comments:

Cik Nur said...

YM....kecur liur nih..!
sedapnya nmpk... :)
xpe..entry mknan hari2..
boleh cuci mata..sekali gus boleh cuba resepi YM...

CikPuan Azizah said...

peh sedapnya kak!.. adoi petang2 kasi lapar la akak ni..kuikuikui

Emma said...

wahh, tba2 lapar tengok nih! nyumy2

Yumida said...

ade kerang..yummy! kat sini kerang mahal la...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

hehe...bagi inspirasi, tolong bagi idea kat Jijah...:D

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

hehe...resipi akak simple2 je...:D

mamavogue said...

Uish..dah bole bukak restoran la ni..

p/s: thanx 4 ur support dear. Mmg tgh duk gugel resepi utk budak2 yg sosah mau mkn nih..
Nnt kita share2 ye..

LYAfrina said...

yummm..yumm..sure sedap.. untung yayan & YD dpt mama y pndai msk..

Muna said...

Aaaa... kerang!! nyum3...

padlie said...

wah sedapnya.. dah makan pun lapar semula

Yas y said...

Yummy....kena perabihkan dgn kuah tu sekali bru la bertambah power YM...hehehe

ary_lee said...

Lapar lahhhhh pula baca entri YM nih= ="

Mr.Clive said...

YM ni....main kasar eh...hehehe...baru baru ni asyik letak gambar2 yang main kasar...kahkahkah XD

...sWeeT uMi... said...

mmg kecur liur tgk mee kari ni...tambh plak dok bayangkan perah asam limau tu...perhhhhhh...seyes tekak dah teringin hehehehe

Riena Haiqal said...

memang suka jenguk blog YM sebab dia sorang yang rajin masak dan suka kongsi resepi... Biar pun simple tapi memang terbest dan terbaikkkk.. :)

 
site design by designer blogs