Wednesday, April 18, 2012

Masih Konsisten...

Assalamualaikum...

Asek cite pasal makan je kan?kita citer pasal laen pula kali nih k? :D YM penah citer kat ENTRY NI long time ago pasal YM berikrar nak gunakan cloth Diaper instead of diaper pakai buang tuh. Kononnye nak selamatkan bumi.hikhik.Dah macam SuperMom, bunyinye kan?

Alhamdulillah, dah setahun YM guna cloth Diaper.Yay!! yesss!berjaya jugak melalui pahit getir menggunakan bende alah nih. 

Cloth Diaper tu aper??? 

Pada yang single2 dan yg masih belum punya kiddos, cloth diaper tu dlm bahasa mudahnya, lampin kain, :D . Kiranya, ni Diaper yang boleh digunakan kemudian dicuci kemudian digunakan lagi berkali-kali, lagi dan lagi.

Jimat duit kan?
 
Ini lar Cloth Diaper yang moden. Insert (sejenis kain fiber yg mampu menyerap kebasahan selama 4 jam) akan dimasukkan ke dalam cloth diaper ini. Kemudian, pakaikanlah si Manja anda.

Ni gambar memula Yayan start pakai Cloth Diaper, kenit je lagi Dak Yayan masa nie..eekeke.
Mmg memula nak guna YM pikir banyak kali. Especially, tang nak cuci Cloth diaper nih time dak Yayan poo-poo. Aiseyyyy...maunye YM termuntah...hehehe. Tapi, yelah nama pun Ibu kan...YM fikir YM kene kuatkan minda.cewahhh!minda kunun.:D

Yelah, uols.fikiran kita yang mengawal anggota tubuh badan kita kan?So, kene la kuat. Lagipun, YM fikir byk sgt benefit kalau YM amalkan pemakaian CD nih. 

Kat bawah ni YM highlite apa sebenarnya kelebihan CD nih berdasarkan pembacaan & juga pengalaman sendiri, penggunaan CD :-
  • JIMAT!. Eventho, memula tuh mmg kita kene kluarkan sejumlah duit yg agak byk, RM35 utk 2 CD (YM beli yg biasa2 jek) tp mmg sangat2 berbaloi. Sesetengah tu kalau beli yang berjenama, maunye RM40 1 CD! Owh...engakkk...engakk mau'!hehe 
  • Enviromental friendly. Coz YM pakai dan cuci dan Bukan pakai, snapkan dan dushh!lempar dlm pastik smph!Jadinye, dapatlh mengurangkan kuantiti sampah. Plus, lampin pakai buang di pasaran bukan biodegradable. Jadi akan ambik masa yang sangatttt lama utk dilupuskn.
  • Mengurangkan ruam lampin.Alhmdulillah, Yayan jarang sgt ada ruam lampin. So,jimat lagi, tak payah beli cream nappy rash kan? :D Anak pun sihat, tak la nanges2...uwekk!uwekk!ibu, montot aye pedihh.!!...owhhh...no...no...(^_^). Lagipun, Lampin pakai buang nih klu diikutkn mengandungi bahan kimia sintetik yang boleh menyebabkan kanser.Menakutkan kan??
YES. I do believe. Syukur, alhamdulillah YM and YD still guna Cloth Diaper lagi dan yang paling YM happy, kami mampu survive dgn 10 Cloth Diaper je dlm masa 1 tahun nih.:D

Cloth Diaper perlu dijemur di bawah matahari terik supaya segala bau-bauan akan menghilang dengan baik.
YM takdelah tolak penggunaan lampin pakai buang 100%. Kalau YM travel, YM pakai juga, tapi hanya utk travel je.Selain tuh, mmg CD la pojaaannn hati kami.

Alhamdulillah, masih consistent....


10 comments:

Ren Din said...

Memang pakai CD best skali, lagi2 tang jimatkan duit tu! Hehe

Riena Haiqal said...

dulu masa pantang memang ada fikir nak guna lampin kain ni tapi last2 tak jadi.. pakai lampin pakai buang jer la.. :)
YM memang SUPERMOM dan IBU YANG TERBAIK... :)

mamasuri said...

wah...tabik spring lah pakaikan yayan cd ni...sy ada gak beli ni standby kot2 mama nyer rajin membasuh leh lah pakaikan..tp mcm malas jer..hehehe..tp si darin ni...bila sy nampak ada nak kena ruam jer sy pakaikan..mmg ajaib..esok nyer tu clear bontot si darin ni...hehehe...ingat nak 100 percent pakai cd..tp tak termampu lagi...hehehe...kemalasan nak membasuh..huhuhu

O'gosh said...

bagusnya...saya nak try jugak...tapi tatau la bole konsisten ke x...sekarang pun terkejar2 nak basuh baju..tambah plak satu benda lagi nak basuh..adeh...maybe bole la nak buat pakai memalam.. possibility nak kene poo-poo tu kurang sket..murahnya YM beli..kat mana ye dapat murah macam tu...

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Thanks Rina...u are superMommy too!!:D

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Takpe, Mama suri...start slow2...takleh 100%, start ngan 10% dulu pn dah okey.At least kita try kan?:D

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Jum!kita sesama.Insyaallah,boleh konsisten. YM beli kat qqbabyshop online....masa tu tgh promosi.Memang sangattt murah kan?:D

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Btul2!!! :D

saya tak tipu....nina the mummy n the boys said...

rajinnye!!!!

MamaEma said...

tak pernah pakai pun..selalu pakai buang jer...huhuhu

 
site design by designer blogs