Sunday, April 29, 2012

Gunakan Botol yang Selamat

Assalamualaikum...

Sebelum ni,isu Botol susu yang perlu digunakan oleh Ibu-Ibu memang sangat "hot" kan? Di dada-dada akhbar, macam2 Isu timbul pasal Botol Susu. Apa yang YM tahu, sebelum isu tu "hot", YM dah siap-siap google pasal botol susu.Yelah, anak first, so tak tahu pape, kene la study lebih sikit kan? Tak sangka pulak terkaji pasal botol susu, hehe. Botol yang dipilih perlulah "BPA-FREE". 

Masa tuh, BPA pun YM tak taw. YM cuma tahu, yang BPA tu tak elok utk Bebi.Tu je.So, sebagai pengguna bijak (cis!bijak la sangattt!), everytime beli, mesti nak tgk wording tu ader ke tak.hehe.

Rupanya, BPA tu stand for, Bisphenol A, sejenis bahan kimia yang merbahaya utk kita. Ia menyerupai estrogen yang akan membawa kepada kesan yang tidak baik kepada kesihatan kita, apatah lagi bayi.

Tu yang YM lagi extra hati-hati. Yelah, selagi kita boleh kurangkan chemical yang kita TERtelan, lagi better kan? Zaman sekarang nih, kita sangat-sangat terdedah dengan penggunaan bahan kimia yang tidak-tidak. Haihhhh....

Owh!yer! Bottle air kat umah pun, YM guna yang selamat utk digunakan. YM ader beli brand Tupperware, 2 biji.Tapi yelah, mahal kowt.hehhe. So, apa yang YM buat ialah memerhatikan kot-kot ader CLEARANCE SALE yang dibuat utk produk2 sebegini.

Owhh...My! tidak kusangka, baru-baru ini Guardian sangat baik hati membuat "Clearance SALE". Loveee Guardian! hehehe...

Korang tgk tuh...Clerance SALE! Yess!! sempat jugak YM Grab the deals!Deals yang YM grab tu mmg HOT, korang tgk jelah shelf tu, level yg tggl bbrpa biji je tu, tu la deal yg paling berbaloi!
RM 5 each, Normal Price : RM11.90 each taw! Berbaloi tak?? for sure la Worth it!

Ni la sebab musabab Berbaloi tuh! Selamat utk digunakan.

Sape lagi nak jaga keluarga kita, kalau bukan kita, kan Mommies???


7 comments:

CikPuan Azizah said...

betol2... BPA sangat berbahaya buat baby... elakkan membeli botol2 yg mengandungi BPA ni...

bijak akak kita sorang ni :)

Karukord Jagau's said...

bijak mengguna....bijak membeli :)

Yumida said...

OIC..BARU TAHU LA SIS...BGS INFO NI UTK DIKONGSI BERSM..

syahrilhafiz said...

bukan mummy saja, papa pun kena tahu..
opss saya belum kahwin, tapi info macam ni kena topup dulu kan.. :)

Zie Madini said...

inilah dinamakan pilihan BIJAK! hehehe.

Yas y said...

mummy kena bertegas dgn papa dlm hal2 sebegini...hehehe

Riena Haiqal said...

betul tu... saya paling berhati2 tentang BPA.. botol susu utk anak saya memang BPA Free... :)

 
site design by designer blogs