Wednesday, January 11, 2012

It's Not a Good Start for The Year....

Salam uols...hope ur day is full of colors...(^_^)

Yesterday, yayansmum pegi jumpa specialist, coz yayansmum dapat refer letter daripada clinic untuk further treatment dengan specialist.

Ermm...yayansmum rasa semacam kat perut yayansmum, like ada ketulan..so, memang la worried kan...so, bila dah jumpa doc kat clinic, dier scan, mmg betul la ader... :(

Actually, mmg yayansmum ader history...sebelum ni, tahun 2007, yayansmum dah penah go thru surgery untuk buang cyst (apa tu, cyst?, klik SINI )Yayansmum ada ketumbuhan kat kiri n kanan ovari. Tapi, Yayansmum punya is not ordinary cyst, yang bila dibuang sekali, dah takde dah lepas tu. Yayansmum got Endometriosis cyst...yang bila dibuang, possibility utk bende tu datang balik, is really high... :( nak buat camner kan....

So,yesterday yayansmum jumpa specialist kat Kuantan Medical Centre, which her name is Doctor Suriati Sulong. Doctor yang pernah buat surgery and further treatment untuk yayansmum sebelum ni...since the year 2006,

Yayansmum mmg suka sgt jumpe Doctor nie...baik sgt, (^_^), lembut je bila bercakap...bila dia nak bagi injection ke apa, tak rasa sakit pun, pelik kan?huhu...psychology sebenarnya...coz Doctor ni very la "bersopan santun"..hehhee...

So, back to my story just now...when Doctor Sue scan...tetiba je dia berkerut semacam, yayansmum pun cuak...then, dia ckp...ketulan tu dah besar, dia a bit worried jugak coz dlm masa 2 tahun ketulan tu dah jadi 9cm!sembilan cm tuuu....besar gak, and confirm kene go thru surgery utk buang...adeh!risaunyeee yayansmum...

Then, she told me to ambik ujian darah dulu, we see how...tapi, operation tetap akan dibuat...yayansmum dah pilih tarikh, 9hb Feb ni....takpelah, Yayansmum ok jer...yang penting semua will be okay after that kan...

Tapi, klu blood test yayansmum shows something weird, Doc kata dia akan call, to re-schedule appointment untuk buat surgery tu...mungkin lebih awal...alahai...dup-dap..dup-dap jantung yayansmum.... :(

Yayansmum ada gak tanya Doc...penyakit yayansmum ni boleh lead to Cancer ke..then, dia ckp mmg ada jugak cases yang dia pnh handle sebelum ni, which is Endometriotic Cancer..org2 yang kene tu mmg ada history Endometriosis like me...:( Lagi yayansmum kecut perut...Ya Allah, jgn la jadik yang bukan-bukan... :(

Entahlah, uols....mmg this one is not a good start for the year...tapi, yayansmum akan cuba sedaya upaya to be strong...Dak Yayan yang kecik tu pun fight really tough for his heart disease, takkan yayansmum tak boleh kan?kan?

Insyaallah, semoga Allah sentiasa bersama kami...amin...

Love,
Yayansmum

P/s Uols, yang wanita-wanita tue...jgn lupa buat annual Pap Smear ya?kita berusaha...yang laen kita serahkan pada-Nya.

4 comments:

Mr Gadget said...

yayansmum, bersabarlah. insyaAllah. Allah selalu bersama kita.

syanasaid said...

harap xde la smp jd cancer ye
cuak plak aku dgr
umur da 31thn tp xpernah buat pap smear
huhu nak kena buat ni

syanasaid said...

take care dear

YaYaNsMuM said...

Mr Gadget : Thanks a lot, insyaallah, amin.

Syanasaid : Better check awal2,dear. We never know...

 
site design by designer blogs